Heerlijk recept uit het boek Oersterk koken van Richard de Leth & Jolanda Dorenbos! Ook te koop in de webshop, klik hier om naar het boek te gaan.
Ingrediënten:
- 100-200 g verse ananas
- 50 g rozijnen
- 25 g krenten
- 100 g gedroogde ongezwavelde abrikozen
- 100 g in dikkere plakken gesneden rookvlees (1/2 cm)
- 1/2 el tot 1 el kerriepoeder of garam masala
- 2 uien in 1/2 irngen
- 300 g kipfilet in kleine stukjes gesneden
- 350-500 g zuurkool
- 2 bananen in plakjes gesneden
Voor de puree
- 1kg pompoen, knolselderij of pastinaak, schoongemaakt en in blokjes gesneden
- 100 ml groentenat of bouillon
- 50 g roomboter
- Keltisch zeezout* en peper
*Maak van het Keltische zeezout een oplossing in een jampotje. Het grove zout lost minder makkelijk in de puree op.
Bereiding:
- Vang het sap van het snijden van de ananas op in een schaaltje.
- Doe de gedroogde abrikozen, krenten en rozijnen bij het opgevangen sap.
- Voeg de ananasstukjes toe en laat de abrikozen, krenten en rozijnen wellen.
- Bak het rookvlees.
- Fruit in hetzelfde vet ook de ui met de kerriepoeder.
- Voeg de stukjes kip toe als de ui glazig is. Bak alles lichtbruin
- Voeg de gewelde abrikozen, krenten, rozijnen en ananas met het vocht toe en schep alles door elkaar.
- Leg de zuurkool bovenop de kip en het fruit
- Stoof dit op een zacht vuur ongeveer 20 min. met de deksel op de pan
- Kijk of er eventueel nog extra vocht nodig is om aanbakken te voorkomen.
- Af en toe roeren.
- Rooster de cashewnoten kort in een hete pan, blijf er wel bij!
- Bestrooi eventueel licht met wat zout.
- Ondertussen zet je de groenten ca. 15-20 min. op voor de puree.
- Een mooie puree maak je als je groenten goed gaar zijn.
- Schep na 20 min. de zuurkool oed om en breng alles met zout op smaak.
- Doe de in plakjes gesneden banaan bij de zuurkool.
- Giet de groenten af en bewaar het groentenat.
- Stamp de groenten fijn met een deel groentenat of de kokende bouillon en de roomboter.
- Gebruik hiervoor de mixer of de stamper.
- Breng met zout en een beetje peper op smaak.
- Strooi er de cashewnoten over voor de crunch.
Het lekkerste is om de zuurkool en de puree apart te houden.
Feestelijk serveren:
Schep de puree in een spuitzak met een grof stervormig mondje. Spuit langs de rand van de schaal of bord mooie toeven en schep de zuurkool in het midden. Zet de zuurkool en de puree in een mooie schaal op tafel en laat iedereen zelf opscheppen.
TIP:
De pompoen hoeft niet geschild te worden. Haal er alleen de rare plekken en witte pukkels vanaf. Als de pompoen gekookt en gaar is, is de schil zacht en geeft zo extra vezels aan je maaltijd.
Doe eventueel wat kerrie door de puree.
(Bron: Oersterk koken! - Richard de Leth & Jolanda Dorenbos)