- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, zonnebloempitten en rozijnen of moerbei bessen in.
- Maal kort, je wil wel stukjes blijven zien.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten, minus het warme water, toe en maal nog even kort.
- Het 'deeg' moet iets kleverig zijn. Als het te droog oogt, voeg je een beetje warm water toe en maal je nog even kort.
- Neem een klein bakblik of een kleine, ronde springvorm (ongeveer 15 cm doorsnee) en bekleed deze met plastic folie.
- Stort het deeg hier in en strijk glad.
- Zet minstens 30 minuten, maar liever 1 - 2 uur in de koelkast om op te stijven. Als je haast hebt, zet het dan 15 minuten in de vriezer.
Maak nu de caramel topping:
- Maal de dadels met een klein beetje warm water en de vanille fijn in de keukenmachine.
- Er moet een stroopachtige saus ontstaan. Als het meer pasta is, dan stroop, voeg dan nog een beetje warm water toe en maal nog even kort.
- Herhaal zo vaak als nodig.
- Bewaar deze caramelsaus totdat de brownies opgesteven zijn.
- Verdeel de saus over de bovenkant en snijd de brownies in stukken.
- Zet weer even in de koelkast om verder op te stijven.
- Serveer met een kop lekkere thee of verse koffie.
Tips van Heleen Quantrill:
Tip 1: Maak deze brownies de avond van te voren. Als je weet dat je de volgende dag een feestje hebt of visite krijgt of iets dergelijks, heb je deze klaar voor gebruik de volgende ochtend.
Tip 2: Omdat hier geen extra zoet aan toegevoegd is, is de smaak heel naturel. Je proeft de banaan en dadels en het licht-zoete van de moerbei. Als je weet dat dit niet zoet genoeg is voor je, voeg dan een 1/2 tl groene stevia of een beetje ander zoet naar keuze toe. Proef het even voordat je de brownies in de koelkast zet om in te schatten of het naar je smaak is.
Tip 3: Geen walnoten? Geen nood! Hazelnoten, amandelen en pecannoten smaken hier ook heerlijk in!
(Bron: Eet goed, voel je goed - Heleen Quantrill)