gepubliceerd op: 18-09-2015
Deze blog is geschreven door: Cora Braas
Bijna iedereen gebruikt wel producten om het haar te wassen, verzorgen, stijlen of te kleuren. Maar wat zit er eigenlijk in die producten? De reguliere producten bij de drogist of kapper bevatten vaak ingrediënten die je beter kunt vermijden.
De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat deze ingrediënten chemisch zijn en nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid en willen daar ook niet bij stilstaan. Als je haar maar goed zit?! Voor diegene die het wel willen weten hier wat meer informatie over mogelijke boosdoeners:
Ftalaten
Ftalaten zijn vaak aanwezig in shampoos, stylingsproducten en haarverf. Het is een groep stoffen waarvan een groot aantal zijn geïdentificeerd als hormoon verstorende ingrediënten. Je hormoonhuishouding kan verstoord zijn omdat de samenstelling van de moleculen sterk vergelijkbaar zijn met oestrogeen.
Ftalaten zijn gelinkt aan:
- Laag IQ
- Astma
- Obesitas
- Borstkanker
Parabenen
Een andere groep van riskante stoffen zijn parabenen, dit is een conserveermiddel. Studies hebben aangetoond dat parabenen potentieel kankerverwekkend zijn. Veel fabrikanten mijden deze stof al in hun verzorgingsproducten, maar de parabenen worden dan vervangen door andere synthetische conserveermiddelen die er ook van verdacht worden schadelijk te zijn. Dus parabenenvrij is geen veilige garantie.
Sulfaten
In bijna iedere reguliere shampoo is Sodium Lauryl en/of Sodium Laureth Sulfate te vinden. Bij het productie proces van deze stof ontstaat er een bijproduct genaamd 1,3 doixan waarvan bewezen is dat het een kankerverwekkende stof is. Sulfaten zijn actieve ingrediënten in o.a. douchegels en shampoos en zorgen voor de schuim. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil van haar en hoofdhuid wordt verwijdert. Helaas gaan hiermee ook de natuurlijke oliën uit het haar en de huid en kunnen hierdoor uitdrogen. Vaak zitten er weer ingrediënten in de producten die dat probleem weer oplossen.
Een lijst met diverse benamingen voor sulfaten:
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Ammonium Laureth Sulfate
- Sodium Lauryl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate
- Sodium Myreth Sulfate
- TEA Lauryl Sulfate
- TEA Laureth Sulfate
- Sodium Coco-Sulfate
FD&C / D&C
Dit zijn synthetische kleurstoffen op basis van koolteer gevolgd door een nummer. Deze stoffen komen voor in reguliere verzorgingsproducten, make-up, shampoos en haarverf. Deze kleurstoffen bevatten toxines die irritatie kunnen geven aan de luchtwegen en huid. Deze stoffen kunnen de volgende klachten veroorzaken:
- Astma
- Huidproblemen
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Kunnen kankerverwekkend zijn
Siliconen
Siliconen vormen een klein laagje om je haar heen waardoor het mooi glanst en makkelijker doorkambaar is. Ook je hoofdhuid wordt bedekt met dit laagje, waardoor je huid niet goed kan ademen, en zweet en vet uit kan scheiden. Hierdoor kan je gezichtshuid geïrriteerd raken en begin je meer te zweten in je gezicht. Denk niet te makkelijk als je silicone vrije producten hebt aangeschaft, want het duurt bijna een maand om van dit laagje af te komen! Het is daarom wijs om even door te zetten bij gebruik van een shampoo op natuurlijke basis, ook al denk je in het begin dat het rommel is. De siliconen moeten eerst verwijderd zijn willen de producten op natuurlijke basis goed werken. Teveel siliconen door veelvuldig gebruik kan zelfs leiden tot een ophoping in het haar, zodat andere ingrediënten niet meer kunnen worden opgenomen. Daarnaast trekt het zelfs meer vuil aan, waardoor het een bron kan worden voor bacteriën. Er zijn ook water-oplosbare siliconen. Van de siliconen is cyclomethicone water-oplosbaar, dimethicone en siliconen met “amo”, “amine” of “amino” in de naam zijn niet-oplosbaar.
Waar herken je siliconen aan op de ingrediëntenlijst?
Siliconen zijn op de ingrediëntenlijst te vinden als ze eindigen op –cone. Hier de meest voorkomende:
- Cetearyl methicone
- Cetyl Dimethicone
- Cyclomethicone
- Cyclopentasiloxane
- Dimethicone
- Dimethiconol,
- Stearyl Dimethicone
- Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
- Trimethylsilylamodimethicone
Minerale Olie
Minerale olie is een bijproduct die ontstaat bij de productie van benzine uit petroleum. De olie wordt op dezelfde manier gewonnen als vaseline, hierdoor werd lang gedacht dat het dezelfde eigenschap zou hebben als de petroleum jelly. Deze olie doet dus niets voor je haar en (hoofd)huid. Meestal wordt minerale olie als goedkope opvuller gebruikt in cosmetica producten. Het doet hetzelfde als siliconen, het vormt een laagje over je haar en huid waardoor je huid niet meer kan ademen en je haar niets meer kan opnemen. Minerale olie wordt geassocieerd met carcinogene stoffen die ervan verdacht worden het cel vernieuwingsproces te verhinderen.
Minerale oliën zijn op de ingrediëntenlijst te vinden als:
- Mineral oil
- Petrolatum
- Petroleum
- Paraffinne (liquidum)
- White oil
Hoe je haar verzorgen zonder schadelijke stoffen?
Je haar, huid en je gezondheid is beter af met natuurlijke shampoo, verzorging, styling en haarverf. Gelukkig is er keuze genoeg voor alle haartypen. Denk aan shampoos, conditioners, haarmaskers, styling gel, haarspray, haarwax en haarverf.
Was je haar niet te vaak
We zijn ermee opgegroeid mede door de media om ons haar vaak soms wel dagelijks te wassen. Hierdoor wordt de natuurlijke balans van huid en haar verstoord. Huid en haar herstellen uit zichzelf maar moeten wel de kans krijgen. Was je haar dus niet te vaak, soms is alleen water ook genoeg!
Verzorgen
Verwen je haar met een natuurlijke conditioner of haarkuur indien nodig. Gebruik natuurlijke stylingsproducten. En gebruik het product wat op je haar is afgestemd. Er zijn speciale natuurlijke shampoos voor mannen, vrouwen, kinderen en baby's en zo zijn er ook verzorgingsproducten voor iedereen.
Kijk snel naar het grote assortiment.