Welke stoffen kun je beter niet in je cosmetica tegenkomen?
Gepubliceerd op: 20-12-2019
Deze blog is geschreven door: Cora Braas
Je huid is je grootste orgaan, deze laat met gemak stoffen door het lichaam in. Ja echt! Zo wordt ook een nicotinepleister of morfinepleister gebruikt, op de huid zodat het in het lichaam wordt opgenomen! Daarom is het best wel wijs om schadelijke stoffen te vermijden, want het kan een hoop ellende veroorzaken.
Wat voor stoffen moet kan ik beter vermijden?
We beginnen met conserveermiddelen, dat zijn de parabenen (paraben). Deze heetten ook wel ethyl-, methyl-, propyl- en butylparabenen. Als E nummers 214 t/m 219 en 319 t/m 321.
Conserveerstoffen zorgen voor langere houdbaarheid, maar er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, en parabenen zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. E320 t/m 321 worden zelfs verboden omdat ze zelfs niet in kleine hoeveelheden veilig zijn. Vermijden dus die parabenen. Veel producenten verkopen nu al parabenenvrije producten. Let wel op, dit wil niet zeggen dat ze dan geen andere niet natuurlijke stoffen bevatten. Laat je niet om de tuin leiden.
Als tweede: Minerale oliën en petroleum derivaten
In veel huidverzorgingsproducten aanwezig, denk aan gezicht crèmes, lotions, zonnebrandlotions etc. Minerale oliën zijn chemicaliën die de huid een zacht gevoel geven. Ze zijn helaas niet verzorgend voor je huid, ze trekken juist het vocht uit je huid en laat je poriën dichtslibben waardoor je huid niet meer goed kan ademen en dan ook geen afvalstoffen meer kan afvoeren. Deze stoffen leiden tot huidirritaties, allergieën en pukkels. Minerale oliën en petroleum derivaten kun je in producten vinden als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.
Als derde: kunstmatige geuren & parfums
Geurstoffen in kunstmatige geuren zijn veel goedkoper dan de geuren in natuurlijke parfums. Synthetische geuren kunnen wel tot ernstige allergische reacties leiden, waaronder huiduitslag (brandende, gezwollen en/of geschilferde huid). Kunstmatige geurstoffen worden vaak aangeduid met: parfum, perfume, parfummix, fragrance en peru balsem. Ik krijg veel klanten die allergisch zijn voor peru balsem.
Als vierde: Propyleenglycol of propaan-1,2-diol (E1520)
Chemische stoffen die voorkomen in veel cosmeticaproducten. Zowel in gezichtscrème, deodorant als zalfjes om puistjes te bestrijden. Deze stof zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt. De stof wordt door de World Health Organisation beschouwd als ongevaarlijk als het in zeer kleine doseringen is toegevoegd in cosmetica. In hoge dosering kan het lever- en nierschade veroorzaken. Propyleenglycol komt ook voor als ingrediënt in remvloeistoffen, antivriesmiddelen, de e-sigaret en zelf reparerende binnenbanden.
Als vijfde: Lanoline E913
Dit is wel een natuurlijk product, gemaakt van het vet dat in schapenwol zit. Lanoline wordt toegevoegd omdat het snel door de huid wordt opgenomen en het een mooie glans geeft aan crème's. Het gaat ook het schuimen van crème's tegen. Je kunt het beter vermijden, omdat veel mensen ernstige allergische reacties van lanoline krijgen en er zelfs eczeem van krijgen. Je kunt Lanoline vinden in producten als: wolalcoholen, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor.
Als zesde: MEA, DEA en TEA (Monoethanolamine , Diethanolamine en Triethanolamine)
Stoffen afkomstig van ethyl alcohol en amine die worden ingezet als oppervlakkige reiniger, conserveer- en bindmiddel, emulgator of om de PH-waarde te neutraliseren. Ze zijn toegestaan in kleine hoeveelheid, maar zijn zeer irriterende stoffen. Bij teveel gebruik kan het leiden tot contactallergie en samen met nitrosamines een reactie geven die kankerverwekkend is. Nitrosamines worden in Europa en de VS uit cosmetica gehaald, maar kunnen wel voorkomen in nepproducten of d.m.v. restjes van een twee verschillende merken bij elkaar te voegen. Vermijden is raadzaam.
Als zevende: SLS & SLES ofwel Sodium Lauryl Sulfae en Sodium Laureth Sulfate
Sulfaten kom je tegen in reinigingsproducten als douchegel, shampoo's en vloeibare zepen. Ze zijn gemaakt uit palm- en kokosolie en ontvetten extreem. Het is een goedkope agressieve reiniger laat het product goed schuimen.
Als achtste: PEG's Polyethylene Glycol
PEG’s worden door hun waxachtige substantie onder meer gebruikt als bind-, of oplosmiddel en als geleider voor de andere ingrediënten. Hoe hoger het PEG nummer, hoe te sterker en compacter. PEG’s hoger dan 200 kunnen eczeem en allergieën veroorzaken. PEG’s worden in het algemeen goed verdragen, maar doordat ze andere stoffen geleiden kunnen ze andere schadelijke stoffen makkelijk binnen laten dringen.
Controleer dus altijd het etiket als je cosmetica koopt, om ellende te voorkomen. Je kunt beter voorkomen dan genezen. Bij Bio Amable staat bij ieder product een uitgebreide lijst van ingrediënten vermeld. Zo weet je altijd wat je koopt.
Wil je meer informatie over onze producten en deze ook zien, ruiken en voelen ben je welkom op afspraak 06-20870011 / info@bio-amable.nl in onze showroom op de Handelskade 7 in Obdam. Obdam ligt tussen Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard en de showroom is 10 minuten wandelen van het treinstation.